Deze maand is het de beurt aan Elin Ruijter (13). Elin woont met haar ouders en zusje in Deventer en heeft geen gelovige achtergrond. Maar nadenken over het leven is voor Elin de normaalste zaak van de wereld: “Ik denk eigenlijk in het algemeen veel na over dingen. Er komen altijd wel nieuwe vragen bij me op. Ik observeer gewoon veel, daardoor valt me veel op. Hoe mensen zich kleden, maar ook hoe de poes speelt, bijvoorbeeld.”

Als jij observeert, wat valt je dan op?

“Van alles eigenlijk. Ik let op allerlei kleine dingetjes. Ik let op het gedrag van mensen, zoals het gedrag van de kinderen in de klas. Er zijn hele drukke kinderen, maar ook kinderen die heel stil zijn en veel nadenken, of kinderen die hun huiswerk nooit op orde hebben. Ik weet altijd precies wie z’n huiswerk niet gedaan heeft, dat voel ik vaak gewoon aan. Maar ik let ook op het gedrag van dieren. Ik ben gek op paarden, maar je merkt echt met welke pony je wel een goede band hebt en met welke pony niet. Sommige pony’s zijn heel lief in de stal, maar zijn moeilijk te berijden en andersom. Sommige pony’s zijn zowel lief in de stal als in de wei. Sulana, bijvoorbeeld. Mijn lievelingspony.”

Is het soms ook lastig om zoveel op te merken?

“Soms wel. Ik heb wel een periode gehad als kind dat ik best wel druk was in gedrag en in mijn gedachten. Ik ben best wel gevoelig voor wat anderen doen en zeggen. Toen ben ik naar een kunstzinnig therapeut gegaan en voelde ik me veel rustiger dan daarvoor. Een meester heeft ook weleens gezegd dat ik altijd precies weet hoe het met iedereen in de klas gaat. Door de kunstzinnige therapie kon ik prikkels op een beeldende manier verwerken. Toen mama bijvoorbeeld laatst in het ziekenhuis lag vanwege een buikwond, ben ik ook weer veel gaan schilderen en tekenen. Dat hielp wel.”

Elin Ruijter
Elin Ruijter: 'Door iets te doen, door te tekenen of juist te wandelen, lukt het wel beter om even mijn hoofd leeg te maken'© Jasmijn Sophie Huisman

Was dat voor jou een manier om je zorgen kwijt te raken?

“Ja, ik had soms wel zorgen over de situatie en door te tekenen en te schilderen kon ik toch iets van dat gevoel uiten. Ik voel vaak aan bij mensen of ze zich wel of niet goed voelen. Ik voel het thuis ook wel aan: als het even niet goed gaat met mijn moeder, neem ik haar vaak mee om te wandelen. Dat zijn vaak de momenten dat het even te veel wordt hier in huis. Vooral tijdens de lockdown, toen mama net uit het ziekenhuis kwam en weinig kon, botste het soms thuis. We zaten dan zo met z’n vieren op een kluitje en op die momenten stelde ik voor om even te gaan wandelen.”

Hoe was die periode voor jou?

“Ik had toen bijna geen moment in de week dat ik even uit mijn hoofd kon komen. Ik ging bijna iedere dag meteen na school bij mama op bezoek en dan moest ik de volgende ochtend weer vroeg naar school. Dat was echt een sleur die ongeveer drie weken duurde. Maar door iets te doen, door te tekenen of juist te wandelen, lukt het wel beter om even mijn hoofd leeg te maken.”

Geloof jij in een God?

“Nee, ik vind het geen fijn idee dat je bijvoorbeeld als christen of moslim toch aan bepaalde regels vastzit. Ik geloof zeker wel in iets, maar ik wil er geen vaste vorm aan geven. Iedereen mag wel een eigen beeld schetsen van dat idee. Ik denk in ieder geval niet dat als je overlijdt, dat je dan alleen dood in een kist blijft liggen. Maar misschien vind ik dat idee ook gewoon een beetje eng. Ik geloof liever dat je ergens heengaat en dat je het daar goed krijgt.”

Elin Ruijter
Elin Ruijter: 'Ik voel vaak aan bij mensen of ze zich wel of niet goed voelen'© Jasmijn Sophie Huisman

Geloof je in toeval?

“Soms, maar soms gebeuren dingen ook met een reden. Als een poes weggaat bij zijn of haar baasje, dan denk ik niet dat die poes weggaat omdat hij of zij de weg kwijt is. Ik denk dat die poes dan denkt: ik heb het hier niet goed, dat wil ik niet. Dus gaat de poes weg. Maar je kunt daar ook wel ver in gaan. Mijn opa is laatst overleden en hij heeft heel lang geloofd dat hij een slecht leven had geleid en dus in de hel terecht zou komen. Dat heeft hij zelfs op zijn sterfbed nog gezegd. Op zijn laatste dag kreeg hij eindelijk rust. We zeiden tegen hem: opa, we branden een kaarsje voor je, want dan ga je naar het licht. Oh, dat vind ik fijn, zei hij toen.”

Hoe kijk je daar zelf naar? Denk jij dat mensen naar de hemel gaan als ze iets goeds doen?

“Ik geloof zelf niet dat als je veel goede dingen hebt gedaan, dat je dan bij God komt en als je veel slechte dingen hebt gedaan, dat je dan in de hel terechtkomt. Ik geloof dat ieder mens goede en slechte kwaliteiten heeft. Het is nooit alleen maar goed of alleen maar slecht. Als iemand bijvoorbeeld een moord heeft gepleegd, dan is de daad zelf natuurlijk heel erg slecht, maar ik denk niet dat dat betekent dat de mens in z’n geheel slecht is. Ik denk dat mensen op momenten goed en op momenten slecht zijn.”