Boaz, zijn broertje David (5) en hun ouders zitten nog aan tafel wanneer ik binnenkom. Om de maaltijd af te sluiten leest Boaz voor uit de Bijbel. We horen over de zeventig moeilijke weken uit het boek Daniël. “Ga je mij ook vragen stellen?”, vraagt David enthousiast. Nee, hij moet al naar bed. Met Boaz verken ik de grote gezamenlijke tuin, die het gezin deelt met de huizen om hen heen.

Ben je blij dat school weer begonnen is?

“Ja. Tijdens de coronacrisis mocht ik af en toe naar de noodopvang, dat was leuk want dan waren al mijn vriendjes er. Als je klaar was met werken, mocht je spelletjes doen. Leven zonder vrienden zou heel saai zijn. Ik zeg altijd: al heb je het leukste spelletje ter wereld, het is alleen leuk met je vrienden.

Mijn favoriete schoolvak is gym. Ik zit zelf ook op atletiek. Wat ik daar leuk aan vind, is dat je allemaal verschillende dingen doet. Verspringen, hoogspringen, sprinten, duizend meter rennen, kogelstoten. Ik ben het beste in sprinten. Voor de volgende wedstrijd weet ik al hoe ik mij ga voorbereiden. Ik ga eerst heel lang op mijn kop hangen. Dan zijn je benen licht en kun je heel hard rennen. Ik heb het al een keer uitgeprobeerd. Honderdtachtig meter deed ik in vijftien seconden. Ik was helemaal niet duizelig, maar voelde me wel heel licht.”

Kom je vaak met theorieën en dingen om uit te proberen?

“Ja. Ik houd ook heel erg van proefjes doen, kijken wat er gebeurt als je iets doet. Als mijn moeder even weg is, ga ik voor de gein schoonmaakmiddelen mengen. Dat doe ik in een potje en dan doe ik er een beetje azijn bij en zet ik het in de tuin als er veel slakken zijn. Daar komen ze op af en dan verdrinken ze. De slakken eten onze aardbeien op, dat is niet aardig.

Boaz

In de gemeenschappelijke tuin hebben we peterselie, aardbeien, courgettes, bosbessen, bramen, moerbeien, pruimen, vijgen, tomaten en sla. Mijn favoriete plek in de tuin is bij de kippen. We hebben één heel zachte witte kip. Die kun je aaien en oppakken.”

Houd je van dieren?

“Ja. Mijn lievelingsdier was de zwarte neushoorn, maar die is uitgestorven, dus nu is het de witte neushoorn. Ik vind het stom dat de zwarte neushoorn is uitgestorven, want het is de schuld van de mens. Ze stropen op de hoorns van de neushoorn. Ze zeggen dat je daar medicijnen van kan maken. Maar dat geloof ik niet.”

Als je de koning zou zijn van Nederland, wat zou je veranderen om ons land beter te maken?

“Er moeten meer doe-het-zelf speeltuinen komen en meer natuur. Op het Jeugdjournaal zag ik de top-tien van meest gevaarlijke speeltuinen en daar was een speeltuin waar kinderen met pallets zelf een hut mochten bouwen. Vroeger hadden wij ook een hut in de tuin. Als er meer natuur is, is er minder plek voor auto’s. Dan stinkt het niet zo vaak als ik naar school ga en ben ik er ook veel sneller, want ik moet nu twee drukke wegen oversteken. Ik houd ook heel erg van buitenspelen.”

Hoor je wel eens iets op het Jeugdjournaal waar je heel boos over wordt?

“Ja. Toen Rutte zei dat hij geen informatie meer ging geven over hoe het was gegaan met Pieter Omtzigt. Ik dacht: ‘Wat is dit nou, dat kan toch niet!’ Ik word boos als mensen liegen, vooral als ik er niets aan kan doen. Als ik er wel wat aan kan doen, dan doe ik er ook iets aan.”

Wat is je favoriete boek?

“Ik lees het liefst de Donald Duck, omdat het grappig is en makkelijk te lezen. Van sommige verhalen leer ik ook dingen. Bijvoorbeeld: je moet niet te snel dingen geloven, want soms gebruiken mensen een smoes om iets voor elkaar te krijgen. 

Boaz

Mijn meester vertelde me dat er mensen zijn die Nederlands hebben geleerd door de Donald Duck te lezen, bijvoorbeeld mensen uit Afghanistan. Want bij de opvangkampen waren heel veel Donald Duckjes ingezameld. Ik ben weleens langs zo’n kamp geweest. Afghanistan is drie keer zo groot als Nederland, dus het gaat niet passen wanneer iedereen uit Afghanistan hier naartoe komt. Maar van mij zou het wel mogen.”

Wat vind je ervan om elke avond de Bijbel te lezen?

“Ik doe het al sinds maart, dus inmiddels vind ik het gewoon. Ik heet Boaz, en mijn broertje heet David, maar ik vind het verhaal van David leuker. Als ik mocht kiezen tussen sterk zijn of wijs zijn, dan ben ik liever wijs. Want je hebt niets aan kracht als je niet wijs bent. Ze zeggen niet voor niets: wie slim is, hoeft niet sterk te zijn.”

Vind je het leuk om naar de kerk te gaan?
“Ja, maar meestal ga ik meteen naar beneden met de andere kinderen. We bidden, doen spelletjes, af en toe mogen we met waterballonnen overgooien. Soms bid ik zelf ook. Ik hoopte laatst tijdens het bidden dat ik dat ik met atletiek bij mijn vriendje in de groep zat, maar dat gebeurde niet. Dat vond ik wel jammer, maar uiteindelijk was mijn groepje sneller dan dat van hem. Soms vind ik het belangrijk om te winnen en soms denk ik gewoon: het gaat om het meedoen.”

Zou je willen zijn zoals Jezus?

“Ja, want hij doet niets verkeerd. Maar in onze klas hangt een poster, en weet je wat daarop staat? ‘Wie niets fout doet, probeert nooit iets uit.’ Daar ben ik het ook mee eens.”